• 1395/06/14 - 12:00
  • تعداد بازدید : 100
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

شرایط ذبح اسلامی و آداب روز عید قربان

مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان گفت: قربانی یک عبادت مالی و از شعائر اسلام است .

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان، حجه السلام والمسلمین حاج آقا رضا حمزه ای تاریخچه و فلسفه قربانی یک عبادت مالی و از شعائر است و در مقابل دیگر عبادت های مالی ویژگیهای خاصی در بردارد، با توجه به آن ویژگیهای قربانی بین عبادت های دیگر جایگاه و اهمیت ممتازی را حائز است.

وی افزود: مفهموم و معنای قربانی از نظر معنای لغوی« قربانی» از لفظ « قربان» ماخوذ است، هر آن چیزی که ذریعه و وسیله تقرب و نزدیکی الله تعالی باشد آن را «قربانی» می گویند، آن چیز خواه ذبح حیوان باشد یا دیگر صدقات، بعضی از علماء هر نیکی و عمل خیر را که باعث قرب و رحمت الهی باشد«قربانی» می نامند.

البته در عرف عام به آن حیوان مخصوص«قربانی» گفته می شود که به خاطر رضای الله در زوهای معین عیدالاضحی-عیدقربان- مسلمانان آن را ذبح می کنند و کلمه قربانی از لفظ قرآن گرفته شده و چندین بار در قرآن مجید آمده است، در اکثر مواقع مراد از آن «حیوان مذبوحه» است.

حاج آقا حمزه ای تصریح کرد: نماز عید قربان در عصر غیبت امام عصر مستحب می باشد. دعای ماثوره قربانی نمودن برای حجاجی که در انجام مناسک حج تمتع هستند واجب است و برای دیگر مسلمین مستحب است.

وی خاطر نشان کرد: شرایط و ویژگیهای حیوانی که برای قربانی انتخاب می گردد.

شتر، گاو و گوسفند را  می توان انتخاب نمود.

سن شتر باید 5 سال تمام باشد و گاو و بز 2 سال تمام و گوسفند یکسال تمام و صحیح و سالم باشد.

مریض، لاغر، پیر، کور، لنگ، گوش بریده، دم بریده، و شاخ داخل آن شکسته نبوده به عبارتی تام الاجزا باشد.

مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان شرایط ذبح اسلامی را بریدن چهار رگ گردن بطور کامل(نای، مری و دو رگ گلو) از پایین برآمدگی(به گونه ای که  جوزه به طرف سر حیوان قرار گیرد) با شرایط پنج گانه بیان کرد.

کسی که عمل ذبح (سربری) را انجام می دهد مسلمان باشد اعم از زن یا مرد و حتی بچه ممیز مسلمان می تواند ذبح کند.

وسیله و ابزار لازم برای سربریدن از جنس آهن باشد.

مقادیم بدن حیوان(جلوبدن) و مذبح(محل ذبح) رو به قبله باشد.

در هنگام بریدن سر نام خدا را به زبان جاری کند و ذکر بسم الله کافی است.

پس از ذبح حیوان تکانی بخورد یا دست و پا بزند، دم یا پلک را حرکت بدهد و یا خون با جهش از حیوان جدا شود.

حاج آقا حمزه ای اجزای حرام از حیوان حلال گوشت یاد آور شد 1- زردپی(در دوطرف ستوان فقرات است)2- مغز حرام که در میان تیره پشت است(نخاع) 3- حدقه چشم 4- نخودی که در انتهای مغز است 5- فرج 6- چیزی که در میان سم است( ذات الاشاجع) 7- خون 8- فضله 9- بچه دان و بنا بر احتیاط واجب جفت 10- مثانه(بول دان) 11- زهره دان کیسه صفرا 12- غدد (دشول) 13- سپز(طحال) 14- بیضه (دنبلان) 15- نری

وی مستحبات اسلامی را  در موقع سربریدن سر گوسفند 2 دست و یک پای آن را ببندند و پای دیگرش باز باشد.

 در موقع بریدن سر گاو چهار دست و پایش را ببندند.

در موقع کشتن شتر( نحر نمودن شتر) دو دست آنرا تا زانو با زیر بغل به یکدیگر ببندند.

کسی که حیوان را می کشد رو به قبله باشد.

قبل از کشتن حیوان آب جلویش بگذارد.

 کاری کنند که حیوان کمتر اذیت شود مثلاً کارد را خوب تیز کنند و با عجله سر را ببرند.

 و در ادامه مکروهات ذبح را 1- مکروه است کارد را پشت حلقوم فرو کند و به طرف جلو بیاورد که حلقوم از پشت بریده شود.

جایی حیوان را بکشند که حیوان دیگر آنرا نبیند.

حیوانی را که خود پرورش داده است را بکشد.

در شب یا پیش از ظهر جمعه سر حیوان را ببرد مگر در زمان احتیاج احتیاط آنست که قبل از بیرون آمدن روح پوست حیوان را نکنند و مغز حرام که در تیره پشت است را نبرد.

حرام است پیش از بیرون آمدن روح سر حیوان را از بدنش جداکنند ولی با این عمل گوشت حیوان حرام نمی گردد.

در پایان مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان مستحبات قربانی بیان کرد.

در صورت تمکن، قربانی شتر یا گاو و یا در غیراینصورت گوسفند یا بز باشد، قربانی فربه باشد.

ار خود نمی تواند قربانی را بکشد دست خود را بروی دست ذابح بگذارد.

در صورتی که قربانی شتر یا گاو باشد از جنس ماده و در صورتی که گوسفند یا بز باشد از جنس نر انتخاب گردد.

  • گروه خبری :
  • کد خبر : 186459
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه